De multe ori ne retinem din a pune ulei la salata, din frica de a nu incetini un proces de slabire, sau a absorbi prea multe grasimi. Studiile spun insa ca nu acolo trebuie facuta "economie". Sosurile de salata cu grasime redusa ne ajuta corpul sa absoarba nutrienti din legumele crude mai bine decat sosurile fara grasime (ulei), spun doctorii de la Universitatea de Stat din Iowa, SUA.
Acestia au servit sapte persoane cu salate de spanac, laptuci, morcovi si rosii cu un sos continand 0,6 sau 28 g de ulei. Dupa consumarea fiecarei salate, cercetatorii au luat probe de sange pentru a masura carotenoidele, nutrienti care protejeaza impotriva cancerului sau a altor boli. Atunci cand oamenii mananca salata cu ulei sau cu dressing sarac in grasimi, absorb carotenoidele mai repede decat atunci cand mananca salata lipsita de ulei, care nu permite absorbtia.
Avem nevoie de grasimi pentru a absorbi carotenoide, dar nu este incurajata inecarea salatei intr-un dressing plin cu ulei. In plus, intotdeauna trebuie tinut cont de ce fel de ulei folosim, cel de masline extra-virgin fiind cel mai recomandat! Personal prefer Pietro Coricelli, dar e ok orice alt ulei de masline. Din nou insa, tin sa mentionez ca nu este recomandata nici in cazul acestuia imbibarea salatei intr-o balta de ulei. Cantitatea trebuie limitata la asezonare.
Pofta mare!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu