Am decis azi sa scriu despre acest subiect, pe care il voi aborda din mai multe puncte de vedere. Cu siguranta fiecare dintre noi consumam ocazional alcool, sub o forma sau alta. Fie ca este vorba de o nunta, o petrecere, o aniversare sau orice alta ocazie. Sunt de asemenea si cazuri in care alcoolul este consumat zilnic. Si da, aici deja vorbim de o problema.
Ca si idee, banuiesc ca marea majoritate dintre noi cunoastem faptul ca alcoolul e foarte caloric. Ca si exemple, o cutie de bere (550 ml) are 221 kcal, un pahar de vin alb (120 ml) are 89 kcal, iar un pahar de vin rosu (200 ml) are 150 kcal. Prin contrast, apa plata are 0 kcal. Lasand insa la o parte faptul ca nu este deloc recomandat consumul de alcool in timpul unei diete, sau unui program pentru controlul greutatii, acesta afecteaza (in cantitati ce depasesc normalul bineinteles) multe sisteme si organe interne.
Sa incepem cu inceputul:
Creierul:
Alcoolul afecteaza celulele nervoase din creier. Aceasta inseamna ca influenteaza modul de functionare al celulelor si modul in care creierul reactioneaza cu toate celelalte parti ale organismului. Diferite parti ale creierului controleaza procese diferite. Alcoolul influenteaza fiecare dintre aceste zone, pe rand; pe masura ce CAS (nivelul concentratiei de alcool din sange) creste, efectele se intensifica.
Cortexul cerebral proceseaza informatiile provenite de la organele de simt, de asemenea, controleaza modul in care ganditi si miscarea muschilor dvs. In momentul in care alcoolul influenteaza cortexul cerebral, procesarea informatiiilor provenite de la organele dvs de simt dureaza mai mult, deveniti mai putin inhibat si nu mai ganditi la fel de clar.
Sistemul limbic este partea creierului care controleaza memoria si emotiile. In momentul in care acesta este influentat de alcool, emotiile devin exagerate - spre exemplu, puteti deveni mai expansivi, excesiv de veseli, sau mai tristi, mai absenti la ceea ce se intampla in jur - si incepeti sa uitati lucruri sau sa pierdeti notiunea timpului.
Cerebelul coordoneaza miscarile fine ale muschilor, inclusiv muschii care va ajuta sa pastrati echilibrul. In momentul in care alcoolul influenteaza cerebelul, incepeti sa va pierdeti echilibrul si coordonarea miscarilor si nu mai aveti stabilitate pe picioare.
Hipotalamusul controleaza un numar de functii, inclusiv excitarea si performanta sexuala. In momentul in care este afectata de alcool, excitarea sexuala creste, insa scade performanta sexuala. Hipotalamusul coordoneaza si producerea de hormoni in glanda pituitara. Unul dintre acesti hormoni este hormonul anti-diuretic (ADH), care lucreaza pentru reabsorbtia apei din rinichi. Alcoolul restrictioneaza productia de ADH si rinichii produc mai multa urina.
Trunchiul cerebral controleaza functiile automate ale corpului, cum ar fi respiratia, pulsul si starea de constienta. In momentul in care alcoolul ajunge in trunchiul cerebral, deveniti somnorosi datorita scaderii ritmului respiratiei si, in functie de cantitatea de alcool pe care o consumati, puteti chiar sa va pierdeti cunostinta. Pe masura ce concentratia de alcool din sange creste, va poate afecta pulsul, respiratia si starea de constienta si poate sa duca chiar la deces.
Ficatul:
Inlatura aproximativ 90% din cantitatea de alcool din corp. Ficatul reprezinta organul de baza al organismului pentru metabolizarea majoritatii substantelor care intra in organism.
Organismul nu poate stoca alcoolul - ficatul este responsabil cu descompunerea (metabolizarea) acestuia.
Denumirea chimica a alcoolului este etanolul. Mai intai, o enzima din ficat transforma etanolul in acetaldehida,pe care organismul o recunoaste ca toxica. Din acest motiv o alta enzima si o substanta denumita glutation transforma acetilaldehida in acid acetic non-toxic. Acesta poate fi descompus in continuare in dioxid de carbon si apa si eliminat din organism.
Ficatul nu poate sa metabolizeze dintr-o data decat o cantitate limitata de alcool. In cazul in care in organism intra prea mult alcool, stocul de glutation din ficat se termina, lasand acetilaldehida sa se acumuleze in organism. Aceasta acumulare poate sa duca la dureri de cap si ameteli.
Sunt necesare 3 ore sau mai mult pentru a elimina din organism alcoolul introdus dintr-o singura bautura - rata de eliminare depinzand de factori cum ar fi greutatea si sexul dvs.
Cu cat beti mai mult, cu atat acest proces va dura mai mult. Nu puteti face nimic pentru a accelera ritmul metabolizarii alcoolului.
Rinichii:
Elimina aproximativ 5% din alcool prin urina. Una dintre functiile rinichilor o reprezinta mentinerea compozitiei corecte a sangelui.
Pentru a realiza acest lucru, rinichii filtreaza sangele. Apoi, substante utile, cum ar fi proteinele si aminoacizii sunt reabsorbiti in sange. Produsele nefolositoare si in exces nu sunt reabsorbite - sunt transferate in urina si apoi eliminate din organism, asa cum este cazul alcoolului si a produsilor sai rezultati in urma metabolizarii.
De asemenea, rinichii lucreaza pentru pastrarea unui volum constant de apa in organismul dvs. Alcoolul este un diuretic. Daca beti prea mult, corpul dvs ajunge sa elimine mai multa apa decat absoarbe - si se poate dezhidrata, ca rezultat provocand ameteala si dureri de cap.
Esofagul:
Alcoolul incepe sa fie absorbit in organism, in cantitate mica, imediat dupa ingestie, prin mucoasele gurii si esofagului.
Cu toate acestea, alcoolul este in principal absorbit in sange prin peretii stomacali (aproximativ 20%) si intestine (aproximativ 80%), in special in intestinul subtire. Procesul de absorbtie are loc mai incet in cazul in care exista mancare in stomac sau in intestine.
Alcoolul este apoi distribuit in intregul organism prin sistemul circulator: acesta se dizolva in lichidul din sange si, pe masura ce sangele circula in organism, intra si se dizolva in lichidul fiecarui tesut din corp.
Organele importante cum ar fi ficatul, rinichii, plamanii si creierul absorb mai mult alcool. Organele precum creierul au o sensibilitate speciala la alcool si la compusii acestuia, astfel incat asupra acestora pot avea loc efecte adverse.
Absorbtia si circulatia alcoolului in intregul organism are loc rapid, datorita vitezei de circulatie a sangelui - in cateva minute de la servirea unei bauturi, alcoolul ajunge in organele corpului.
Plamanii:
Aproximativ 5% din alcool este eliminat prin respiratie, in timp ce expirati.
In momentul in care alcoolul din sistemul circulator ajunge la plamani, prin vasele de sange care ii iriga, o parte din el se transfera in sacii alveolari, in aerul pe care il contin. De aici este expirat, eliminandu-se din organism.
Acesta este alcoolul depistat de etilotestere si care poate fi sesizat in mirosul respiratiei unei persoane care a baut.
Discutati cu copiii vostri!
Parintii au cu siguranta cea mai mare influenta asupra deciziei copiilor lor de a incepe sau nu sa consume alcool.
Este important asadar ca parintii sa faca cunoscuta copiilor lor pozitia pe care o au fata de acest subiect: adica faptul ca nu este acceptabil consumul de alcool de catre minori.
Fiti un bun exemplu! Daca veti consuma alcool in cantitate mica/moderata si respectati legislatia, veti insufla copiilor valori familiale importante pe care sa le urmeze.
Sarcina - alcoolul trebuie evitat in perioada sarcinii - chiar si inncantitati mici.
- Consumul de bauturi in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fatului
- Consumul de alcool poate duce la STAF, o cauza importanta a afectarii creierului, care poate fi prevenita
- Medicina nu a stabilit care este nivelul sigur de alcool care poate fi consumat de o femeie in timpul sarcinii
- Consumul excesiv de alcool de catre tata poate cauza probleme ale fatului
- Consumul excesiv de alcool poate fi asociat cu sterilitate, in cazul femeilor cu varsta de peste 30 de ani
Fiti ponderati!
Consumul exagerat de alcool (fie intr-o singura repriza, fie intr-un interval mai mare de timp) poate duce la grave probleme de sanatate si sociale. Acestea includ:
- Intoxicarea cu alcool
- Accidente, inclusiv accidente auto
- Afectiuni ale creierului si probleme neurologice
- Comportament riscant
- Dependenta de alcool
- Probleme cu inima sau probleme cardiovasculare
- Reducerea performantei intelectuale
- Rezultate slabe la locul de munca, in zilele urmatoare
Asta inseamna de asemenea, ca nu trebuie sa va "economisiti" bauturile pe parcursul unei saptamani si apoi sa le consumati intr-o singura ocazie.
Revenind insa la wellness, caci despre asta este vorba in acest blog. Am intalnit de-a lungul timpului oameni care nu se pot simti bine la un gratar, o petrecere sau o alta ocazie, fara a consuma macar o bautura alcoolica. Am avut insa deosebita placere sa cunosc si persoane care nu au aceasta problema. Si sunt la fel de distractive, la fel de vesele, la fel. Diferenta este data de modul de gandire. Si da, este o problema, la care ar trebui sa reflectati daca nu va puteti simti bine fara alcool. E acelasi lucru cu a nu va simti bine fara o tigara. Este o dependenta. Si nici o dependenta nu este in regula.
Eu personal nu sunt o consumatoare de alcool, decat ocazional la anivesari sau ocazii speciale, si atunci nu mai mult de 1-2 pahare.
Un lucru pe care insa vi-lpot povesti din experienta, este ca in momentul in care incepi un program Herbalife (mai ales daca printre suplimentii recomandati exista si Acivatorul Celular), toate procesele de asimilare se accelereaza, si alcoolul (chiar si in cantitati mai mici) isi spune cuvantul mult mai repede. Asadar, iata o metoda buna daca vreti sa consumati ceva mai putin alcool.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu